Lisanslı Depoculuk

Lisanslı depoculuk, tarım ürünlerinin modern ve teknolojik alt yapılara sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasını sağlar

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yayınlamış olduğu Hububat, Baklagiller ve Yağlı Tohumlar Lisanslı Depo Yönetmeliği'ne göre

Lisanslı Depo Nedir?

Tarım ürünlerinin sağlıklı koşullarda muhafaza ve ticarî amaçla depolanması hizmetlerini sağlayan tesislerdir.

Lisanslı Depolama Hizmetleri Nedir?

Lisanslı depoya kabul edilen ürünlerin tartılması, boşaltılması, yüklenmesi, taşınması, nakliyesi, depolamaya ve şartlara uygun hale getirilmesi ve depolanması, ürün ambalajlarının onarılması, ürünün depodan çıkarılması gibi hizmetlerdir.

Depolarda muhafaza edilmeye uygun olan tarım ürünlerinin, sınıf ve kalitelerinin yetkili laboratuvarlar tarafından belirlenmesidir. Bu ürünler; hububat, baklagiller, yağlı tohumlar, pamuk, fındık, zeytinyağı, kuru kayısı ve Antep fıstığıdır. Lisanslı depoculuk, bu ürünlerin modern ve teknolojik alt yapılara sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasını sağlar. Ürünleri depolanması ve bu ürünlerin ticaretinin düzenlenen ürün senetleri vasıtasıyla yapılmasını amaçlayan 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 17/02/2005 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Lisanslı depoculuk sisteminin tercih edilmesinin birçok sebebi vardır;

  • Lisanslı depoculuk sistemi ile hasat dönemlerinde tarım ürünlerine olan arzın artması nedeniyle düşen fiyatların önlenmesi ve piyasada bir denge sağlanması hedeflenmektedir.
  • Lisanslı depoculuk sistemini kullanan çiftçiler, depolama yaptıkları ürünleri karşılığında aldıkları ürün senetleri aracılığıyla bankalardan kredi ve finansman sağlamaktadırlar.
  • Tarım ürünleri ticaretinin herkes tarafından kabul görmüş standartlar üzerinden yapılması kaliteli üretime teşvik edilmesi ve güvenli bir piyasa ortamının oluşturulması sağlanmaktadır.
  • Tarım ürünleri lisanslı depoculuk sistemi ile kayıt alına alınmaktadır.
  • Lisanslı depoculuk sistemi ile daha başarılı bir tarım reformu sağlanmaktadır ve tarım ürünleri ticaretinde özel sektör katılımının artırılması sağlanmaktadır.
  • Tarım ürünleri üretim ve fiyatlandırmasında devlet müdahalesini en aza indirip, serbest piyasa ve fiyat oluşumunu bozan müdahalelerden uzaklaşılması hedeflenmektedir.
  • Yatırımcılara yönelik yeni bir yatırım aracı sunulmaktadır.
  • Üreticiyi koruduğu kadar, ürün ticareti ile uğraşan tacir ve sanayicilerimize, kalitesi yetkili laboratuvarlar tarafından belirlenmiş ve fiyat istikrarı olan ürünler sağlanmaktadır.
  • Tarım ticaretinin direkt ürün senetleri veya elektronik ürün senetleri üzerinden yapılması sağlanmaktadır.
  • Tarım ürünlerinde vadeli işlem ve opsiyon piyasalarına geçilmesi planlanmaktadır.
  • Lisanslı depoculuk ile bankacılık ve sigorta sektörü açısından yeni iş alanlarının oluşturulması sağlanmaktadır.
  • Orta Doğu, Balkanlar, Türkî Cumhuriyetler ve Asya coğrafyasındaki tarım ürünleri ticaretinde de önemli rol üstlenmesi ve pay sahibi olunması hedeflenmektedir.